Kavčnikova dimnica je del domačije, ki stoji na pobočju pod cesto Šoštanj-Črna. Od oznak na cesti je do domačije kratek sprehod.

Podkleten stegnjen dom je rahlo naslonjen ob breg. Široka streha z napušči, ob strani porezana na čop, je krita s skodlami. Do l. 1981 odlično ohranjeno samotno kmetijo so sestavljali stegnjen dom, kašča in lopa za žganjekuho. Kašče žal ni več.
Stanovanjsko jedro se je razvijalo v 17. in začetku 18. stoletja ter se s prizidki stopnjevalo v 19. stoletju. Kletna in hlevska etaža sta zidani, pritličje je leseno. Dimnica, to je bivalni prostor z ognjiščem in brez dimnika, je ohranjena kot centralni del bivališča. Na vzhodni strani je dimnici priključena hiša (izba) s krušno pečjo, na zahodu si sledijo lopa, pod in parna. Na južni strani teče vzdolž stavbe od lope do parne lesen gank. Nanj vodijo kamnite stopnice. Hiša je imela majhna okenca s smučnimi zapirali. V prostorih je ohranjeno orodje in oprema, čuti se vzdušje načina življenja v preteklosti.

Na majhnem vrtu še rastejo zdravilna zelišča in rože, ki jih, skupaj z drugim, sušijo pod napuščem. Posestvo je zaščiteno s plotom. Kavčnikova dimnica je najbolj južna ohranjena alpska dimnica v Evropi.

 

Kontakt

Muzej Velenje
Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
03 898 26 30
041 398 156
info@muzej-velenje.si