Grad Rajhenburg je prvi pisno omenjeni srednjeveški grad v Sloveniji, ki je bil prvič omenjen leta 895. Prvotni grad je bil porušen in v začetku 12. stoletja na novo pozidan. Lastniki gradu so se menjavali in vsak je v gradu pustil svoje sledi. Največji pečat pa so gradu pustili Trapisti, ki so tu bivali med leti 1881 do 1941. Le-ti so izdelovali sire, čokolado in likerje. 

Je najstarejši na slovenskem izpričani grad, ki je na pomolu, 60 metrov nad naselbino, varoval pot ob Savi. Njegov stavbni razvoj je v temeljnih potezah znan. Četudi so trapisti po letu 1884 sledove njegove preteklosti dodobra zabrisali, so dolgo let potekajoče sistematične stavbnozgodovinske raziskave odkrile marsikaj izredno pomembnega. Najprej naj opozorimo na grajsko dvorišče, obdano z dvonadstropnimi stanovanjskimi trakti, v pritličju arkadiranimi, v nadstropjih zaprti s polnimi stenami. Sprehod po tem objektu ponuja na ogled sledove prvotne romanske grajske kapele ter prostor dvonadstropne gotske grajske kapele (iz 15. stoletja). Iz obeh obdobij so ohranjeni in predstavljeni še nekateri drugi arhitektonski deli zgradbe. Čas okoli leta 1600 je grad preoblikoval v renesančno rezidenco. Med odkritji zadnjih let so posebne pozornosti vrdne freske iz dvajsetih let 16. st., ki so nedvomno najstarejša ohranjena grajska slikarija na Slovenskem, tudi z alegoričnimi upodobitvami krščanskih kreposti. Arheološke raziskave notranjega dvorišča posegajo z najdbami v čas pred Konradovo obnovo gradu (12. st.). 

Brestaniški grad je bil v letih 1941-1942 nemško zbirno taborišče izgnancev, ki so jih nato z vlaki odpeljali v izgnanstvo. 

Danes je v gradu Muzej novejše zgodovine Slovenije – enota Brestanica. Na ogled so:

  • Razstava o zgodovini gradu in kraja: Brestanica skozi čas,
  • Razstava o menihih trapistih,
  • Razstava o slovenskih izgnancih,
  • Razstava o političnih zapornikih.

Program Gradu Rajhenburg danes ponuja tudi obilico drugih aktivnosti; od različnih delavnic in koncertov, do Letnega kina v atriju samega gradu, katerega program lepo sovpada tudi z znanim ljubljanskim Kinom pod zvezdami. Za pijačo poskrbi Kavarna Grad Rajhenburg, ki poleg mojitov in trapistovskih piv ponuja tudi ljubek razgled z prijetne terase. Če imate čas pa si lahko ogledate tudi nov zeliščni vrtiček pred gradom.

Kontakt

Kulturni dom Krško
Cesta izganjalcev 3, 8280 Brestanica
07 620 42 16
031 405 213
info@gradrajhenburg.si